fredag 13 maj 2011

Leifs friterade fiskfilèer

Fredag kväll! Idag slutade jag tidigt och kunde ägna lite extra tid till att laga fredags middag. Lagade den tillsammans med min dotter Ellinor. Hon fixade skagenröran och jag fisken. I röran skall det enligt Leif Mannerström vara pepparrot, men efter som lillasyster Felicia städat ur kylarna så noga så, och slängt pepparroten fick vi ersätta den med pepparrotssenap. Vilket visade sig vara en ritig höjdare. Tack Flisan!

6 port
Ingredienser:
1 kg spettafilèer
1 knippe persilja
Saften av 1/2 citron
några droppar worcestershiresås
ca 2 dl vetemjöl
3 uppvispade ägg
4 dl pankoströbröd
1 l olja till fritering
salt och peppar

skagenröra:
600 g räkor med skal
1 rödlök
1/2 knippe finskuren gräslök
1 1/2 dl majonäs
1 dl gräddfil
2 tsk riven pepparrot (eller som hemma hos oss lika mycket pepparrotssenap)
saften av 1/2 citron
några droppar worcestershiresås
salt och peppar

Till servering:
Skagenröra
1/2 knippe persilja
citronklyftor
kokt potatis eller pommes frites

Gör så här:
Börja med att marinera fiskfilèerna 1 tim. Finhacka persiljan och blanda med citronsaften och worcestershiresåsen till en ganska torr marinad. Lägg fisken med marinaden i en plastpåse, knyt ihop och vänd försiktigt så att fisk och marinad blandas. Gör i ordning skagenröran: Skala räkorna. Skala och finhacka rödlöken. Blanda alla ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar, citronsaft och worcestershiresåsen. ställ svalt.
Hetta upp oljan till 180 grader. Bäst är att använda en fritös. Dubbelpanera fisken. Vänd dem först i mjöl med salt och peppar i, sedan i uppvispat ägg. Avsluta med att vända dem i ströbrödet. Fritera fisken 3-4 åt gången tills de är gyllenbruna, låt dem rinna av någon min. på hushållspapper och lägg dem på ett varmt fat. Avsluta med att fritera persiljan i 10-15 sek., det är viktigt att persiljan är torr när man lägger den i oljan.
Servera fisken genast med persilja, skagen, citronklyftor och kokt potatis eller pommes frites.

Alla i familjen tyckte att fredagens mat var riktit god. Så den här rätten kommer nog på bordet fler gånger.
Bloggat av mamma Lotta. Trevlig helg på er!

2 kommentarer:

  1. Jag blir så inspirerad! Trevlig helg!
    /Kram

    SvaraRadera
  2. Detta bara måste jag prova! Låter supergott!
    Ha en underbar helg! Kram...

    SvaraRadera