onsdag 18 maj 2011

Enkelt bröd

Jag vet många som säger att brödbak är så svårt och det blir aldrig som man hade tänkt sig. Degen jäser inte och bröden blir "stampiga" som slutresultat.
Ibland kan jag också bli trött på att baka bröd, alla dessa jästider och regler om degvätska och knådning kan bli för mycket.
Baka bröd ska man göra när det finns tid och lust då det tar ganska lång tid.
Men om man vill slänga ihop ett par goda limpor på några minuter är detta recept att rekomendera :) Ingen jäsningstid och ingen knådning!

Till två limpor behövs:

1 liter filmjölk
1/2 dl ljus sirap
4 tsk bikarbonat
1 stor morot - riven
2 msk brödkryddor - t.ex fänkål och kardemumma
12 1/2 dl mjöl och andra torrvaror - olika sorter som t.ex rågmjöl, grahamsmjöl, dinkelmjöl, vetekli och krossat linfrö.

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda torrvarorna tillsammans med bikarbonat och kryddor.
Häll i sirap, filmjölken och den rivna moroten. Rör om ordentligt. Degen ska vara kladdig!
Dela upp smeten i två brödformar som är smorda och bröade.
In med bröden i mitten av ugnen i ungefär 50-60 minuter.
Ta ur de färdiga bröden ur formarna och låt svalna på ett galler under bakduk.


Tips: Använd de mjölsorter som finns hemma, en liten skätt av varje!
Detta bröd kan ingen misslyckas med så sätt igång med brödbaket!
kramar/ Ellinor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar