fredag 6 maj 2011

Lax- och kräftpaj

En underbar paj som smakar sommar blev det till middag idag.

Lax- och kräftpaj
Pajskalet kan göras i förväg så är det bara att fylla det sedan innan servering.

Till en stor paj behöver du:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
4 dl lätt créme fraiche
2 dl gräddfil
salt
pressad citronsaft
1 dl hackad dill och persilja
4 tsk fransk senap
2 äpplen
250 g grön sparris
300 g rökt laxfilé
1 burk kräftstjärtar i lag
1 burk (80g) stenbitsrom
machesallad
dill
citronklyftor

Ugn: 200 grader

1. Skiva smöret och kör det tillsammans med mjölet i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt då vatten och kör i full effekt tills degen har gått ihop. Tryck ut degen i en pajform och nagga den. Ställ kallt minst 30 minuter.
2. Grädda skalet mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills den fått en fin färg. Låt kallna.
3. Rör ihop créme fraiche med gräddfil, dill, persilja och senap. Smaka av med salt och citronsaft. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Rör ner i blandningen.
4. Skär av den nedersta biten av sparrisen och koka i lättsaltat vatten tills den mjuknat (ca 3 min). Låt rinna av och dela sedan i mindre bitar. Spara topparna till garnering.
5. Skiva halva laxen till mindre bitar. Låt kräftstjärtarna rinna av. Rör sedan ner den skivade laxen, hälften av kräftstjärtarna och sparrisen i röran.
6. Fyll skalet med blandingen och lägg på restrerande kräftstjärtar, sparris och dill. Gör rosor av den kvarvarande laxen och sätt på pajen. Klicka över romen och lägg salladen runtom.

Servera med citronklyftor och ett gott bröd med ost till.


Trevlig helg/ Ellinor

3 kommentarer:

  1. Den måste jag prova någon gång! Jag som gillar både lax och paj... ;) Låter väldigt gott! Tack!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig maria. Ser så gott ut.

    SvaraRadera
  3. Ja detta är faktiskt en av de bästa pajer familjen Blomgren tycker om :) Roligt att ni kanske ska prova den :) / Ellinor

    SvaraRadera