Vi provade på en ny förrätt :)
Kallas för ryska blinier, en vanlig förrätt i Ryssland.
Det är pösiga boveteplättar och lite pyssel innan de ska gräddas. Degen ska även jäsa en timme.
Jag hällde upp den lösa degen i en tillbringare vilket gjorde det hela mycket lätt när det sedan var dags för gräddning i en liten stekpanna.
Till plättarna serverades löjrom, creme faiche, rödlök, dill och citron.
Sommarkänsla på högsta nivå
/ Ellinor
söndag 22 juli 2012
lördag 21 juli 2012
Apelsin- och kanelkakor
Jag försökte att blogga igår men det gick inge bra, kanske för att det åskade!?
Som sagt, åska och regn igår så jag passade på att baka lite.
Det blev apelsin- och kanelkakor, gott gott!
/ Ellinor
Som sagt, åska och regn igår så jag passade på att baka lite.
Det blev apelsin- och kanelkakor, gott gott!
/ Ellinor
onsdag 11 juli 2012
Rödspetta med örthollandaise!

Norrpada sommaren 1979
Vi var två segelbåtar som la till vid norrpadas klippor, himmlen var mulen och temperaturen runt 17 °C.
Vi började med en promenad upp på berget, där ifrån kunde vi se ut över skärgården. Sedan gick vi vägen ner bland små röda hus och sjöbodar. Doften av rökt fisk frestade oss och vi köpte nyrökt ål som vi åt varm på plats. Vi köpte även med oss rödspetta innan vi gick tillbaka till våra båtar.
Nere i båten stekte mamma rödspettan i pentryt medan vi väntade vid bordet.
Det måste ha varit väldigt gott eftersom den här dagen dyker upp i huvudet idag, 33 år senare när jag står här och steker färsk rödspetta i vår lilla stuga.

Örthollandaise sås
75g smör, 3 ägggulor och 1 1/2dl vispgrädde i en kastrull.
Sätt kastrullen i ett vattenbad och vispa tills såsen tjocknar.
Häll citronsaften från en citron i såsen, smaka av med salt och peppar.
Hacka färsk oregano och skär lökblast fint, blanda ner i såsen.
Mvh. Mamma Lotta
måndag 25 juni 2012
Pastasås
Sista veckan innan semester för min del. Resten av familjen har redan tagit sommarlov och flyttat till sommarstugan.
Idag ville jag ha pasta till middag och så fick det även bli. En pastasås som jag själv knåpade ihop.
Steka lite kyckling med salt, peppar och basilika. Färska champinjoner, rödlök, färsk tomat och soltorkad tomat fräste jag snabbt i stekpannan och sedan fick det koka ihop till en sås med tomatpure, buljong och mango chutney, mums!
Lite ruccola till och riven ost på toppen gjorde susen :)
/ Ellinor
Idag ville jag ha pasta till middag och så fick det även bli. En pastasås som jag själv knåpade ihop.
Steka lite kyckling med salt, peppar och basilika. Färska champinjoner, rödlök, färsk tomat och soltorkad tomat fräste jag snabbt i stekpannan och sedan fick det koka ihop till en sås med tomatpure, buljong och mango chutney, mums!
Lite ruccola till och riven ost på toppen gjorde susen :)
/ Ellinor
måndag 18 juni 2012
Midsommar!
Midsommar betyder fest med dans, lekar och god mat på Skånelatorp. Sonen har beställt matjessilltårta. Och det gör han rätt i, för den är jätte god.

12-16 bitar
Tid: 20 minuter + minst 4 timmar för tårtan att stelna.
Ingredienser:
100g smör
200g kavring
4 gelatinblad
250g matjessillfiléer finhackade
3/4dl matjespad
3dl gräddfil
3dl creme fraiche
1 rödlök finhackad
Garnering:
1/2-1 liten rödlök finhackad
1 knippe gräslök hackad
Gräslöksblommor
Tillagning:
Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeteb i en rund form, cirka 24cm i diameter. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter. Blanda den hackadr matjesillen, spadet, gräddfilen, creme fraichen och löken i en bunke.
Krama ur gelatuinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes-och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt. Fördela blandningen i formen. Ställ in i kylen, det tar minst 4 timmar för tårtan att stelna.
Vid servering:
Garnera med rödlök, gräslök och gräslöksblommor.

12-16 bitar
Tid: 20 minuter + minst 4 timmar för tårtan att stelna.
Ingredienser:
100g smör
200g kavring
4 gelatinblad
250g matjessillfiléer finhackade
3/4dl matjespad
3dl gräddfil
3dl creme fraiche
1 rödlök finhackad
Garnering:
1/2-1 liten rödlök finhackad
1 knippe gräslök hackad
Gräslöksblommor
Tillagning:
Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeteb i en rund form, cirka 24cm i diameter. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter. Blanda den hackadr matjesillen, spadet, gräddfilen, creme fraichen och löken i en bunke.
Krama ur gelatuinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes-och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt. Fördela blandningen i formen. Ställ in i kylen, det tar minst 4 timmar för tårtan att stelna.
Vid servering:
Garnera med rödlök, gräslök och gräslöksblommor.
lördag 9 juni 2012
Macarons
Idag var det macarons som stod på schemat.
För några dagar sedan beställde jag en bok med recept på macarons och en slags gummimatta med cirklar på för att få exakt lika stora macarons från Bagaren och Kocken.
Såhär blev resultatet:
Det blev gula macarons med passionsfrukt och roisa macarons med hallon :)
För att vara första gången är jag nöjd men nästa gång ska jag testa att köpa mandelmjöl istället för att göra eget.....
/Ellinor
För några dagar sedan beställde jag en bok med recept på macarons och en slags gummimatta med cirklar på för att få exakt lika stora macarons från Bagaren och Kocken.
Såhär blev resultatet:
Det blev gula macarons med passionsfrukt och roisa macarons med hallon :)
För att vara första gången är jag nöjd men nästa gång ska jag testa att köpa mandelmjöl istället för att göra eget.....
/Ellinor
fredag 1 juni 2012
tisdag 15 maj 2012
Räkor?
I lördags när jag skulle skala räkorna till förrätten hittade jag denna i räkpåsen.
Usch vad jag tyckte synd om den lilla stjärnan :(
/ Ellinor
Usch vad jag tyckte synd om den lilla stjärnan :(
/ Ellinor
lördag 12 maj 2012
fredag 11 maj 2012
Vitlök
Dessa fick pappa av en kund för några dagar sedan, frön.
De är så fina att jag var tvungen att ta fram kameran :)
Senare blir det att plantera dessa och hoppas på lite vitlök, får se hur lång tid det tar innan de blir något.
Vitlök är alltid så gott på sommaren, i marinaden eller i kalla såser till exempel.
Nu börjar familjen Blomgren längta till sommaren och till stugan.
Där kan man verkligen slappna av och bara njuta av varma dagar och kvällar, äta gott och ta dagen som den kommer.
Katterna får också följa med och ta sommarlov vilket dom trivs med och jag tror att även dom längtar :)
Trevlig helg / Ellinor
De är så fina att jag var tvungen att ta fram kameran :)
Senare blir det att plantera dessa och hoppas på lite vitlök, får se hur lång tid det tar innan de blir något.
Vitlök är alltid så gott på sommaren, i marinaden eller i kalla såser till exempel.
Nu börjar familjen Blomgren längta till sommaren och till stugan.
Där kan man verkligen slappna av och bara njuta av varma dagar och kvällar, äta gott och ta dagen som den kommer.
Katterna får också följa med och ta sommarlov vilket dom trivs med och jag tror att även dom längtar :)
Trevlig helg / Ellinor
lördag 5 maj 2012
Pilgrimsmusslor
Idag provade vi på något nytt till förrätt. Det nya blev pilgrimsmusslor :)
Ett recept från Mannerströms kokbok Skaldjur.
En smak av asiatiskt med citronstekt fänkål.
Lillebror i familjen upskattade inte förrätten men vi andra tyckte det var gott :)
/Ellinor
Ett recept från Mannerströms kokbok Skaldjur.
En smak av asiatiskt med citronstekt fänkål.
Lillebror i familjen upskattade inte förrätten men vi andra tyckte det var gott :)
/Ellinor
Födelsedag!
Idag fyller mamman i familjen år :)
Igår kväll när alla gick till sina sängar stannade jag uppe för att baka tårta och sedan var det bara att garnera på morgonen.
De extra långa tårtljusen blev pricken över i:t
Jag har fått inspiration från olika tårtrecept. Lite chokladig men fruktig på samma gång.
En chokladbotten och en vaniljbotten.
En hallonmousse och vaniljkräm.
Vispgrädde runt om och jordgubbar, hallon och blåbär på toppen :)
Mamma blev glad och alla tyckte den var god, så det blev alltså en lyckad tårta i år :)
Grattis mamma på födelsedagen - Älskar dig <3
/Ellinor
torsdag 26 april 2012
Mina favoriter!
Här hemma är vi inte så pigga för tillfället.
Min feber har tack och lov försvunnit men hostan sitter fortfarande i. Lillasyster har fortfarande feber och sover för det mesta medans pappa är på bättringsvägen.
Att surfa runt lite på mina favoritsidor brukar få tiden att gå snabbare.
Här är min 3 bästa:
http://bagarenochkocken.se/
Det här är min bästa sida :) Här finns allt som man behöver i ett kök - vispar, stavmixar, bunkar, skålar, knivar och mycket mer.
http://www.leilasgeneralstore.com/
En ny sida med Leilas alla redskap som hon använder i sina tv-program.
http://www.tartdecor.se/
Allt för tårtor och cupcakes. Mycket fina muffinsformar :)
/ Ellinor
Min feber har tack och lov försvunnit men hostan sitter fortfarande i. Lillasyster har fortfarande feber och sover för det mesta medans pappa är på bättringsvägen.
Att surfa runt lite på mina favoritsidor brukar få tiden att gå snabbare.
Här är min 3 bästa:
http://bagarenochkocken.se/
Det här är min bästa sida :) Här finns allt som man behöver i ett kök - vispar, stavmixar, bunkar, skålar, knivar och mycket mer.
http://www.leilasgeneralstore.com/
En ny sida med Leilas alla redskap som hon använder i sina tv-program.
http://www.tartdecor.se/
Allt för tårtor och cupcakes. Mycket fina muffinsformar :)
/ Ellinor
lördag 21 april 2012
Dogges pommes!
En utmattad och förkyld familj har vi här hemma idag. Sonen och yngsta dottern är dom som är piggast. Vi valde en enkel Lördags middag i dag. Grillade hamburgare med hemma gjord pommes. Felicia grillade och Douglas fixade pommes. Med många goda tillbehör som baccon, annanas, ost, gröndaker och bea, blev det riktigt gott. Senare i kväll blir det glass och maränger. Fortsatt trevlig helg // mamma Lotta//


söndag 15 april 2012
Vår och morotskaka
Morotskaka funkar alltid hemma hos oss, det är familjens favorit :)
Men nu är det såhär att alla sockerkaksformar med avtagbar kant är för närvarande på sommarstugan så det fick bli morotsmuffins istället ;)
Idag ville jag vara lite extra kreativ och gjorde därför små morötter av sockermassa som dekoration.
Marsipan är inte min favorit så sockermassa är ett bra alternativ.
En muffins fick följa med ut i vårvädret och placeras tillsammans med syrrans fina kanin.
Både vitsippor och blåsippor fastnade på fotografierna idag :)
/ Ellinor
tisdag 10 april 2012
Tröst!
Den här påskaftonen skulle vi som alla andra påskaftonar äta middag på Skånela torp. Hemma hos mamma och pappa. Sillar, ägg, lax, pajer, sallader, räkrullar, kyckling och annat smaskigt brukar det finnas på påskbordet. Men för min del kändes det inte riktigt okej den här kvällen. Var liksom inte hungrig. Jag fick avbryta middagen innan jag hann börja. Vilken dålig tajming. Sjuk! Då kommer pappa med en tröstpresent som han hämtat i presentskåpet. (Ett skåp med en massa prylar som mamma och pappa samlat på sej.) Så klart jag blev glad mitt i eländet, jätte fin! Ska laga något riktigt gott i den när jag blir frisk igen. Ja ha nu får jag vänta ett helt år tills nästa påsk middag. Då ska jag äta massor!


lördag 7 april 2012
Påskfrukost
När det är påsk brukar vi använda denna tupp och dessa hönor när vi äter frukost :)
Dessa har vi fått från min gammelfarmor Siri.
I tuppen serveras juice och hönorna får bära på äggen.
Goda smörgåsar och en kopp te till.
Så brukar våran påskfrukost se ut :)
/ Ellinor
Dessa har vi fått från min gammelfarmor Siri.
I tuppen serveras juice och hönorna får bära på äggen.
Goda smörgåsar och en kopp te till.
Så brukar våran påskfrukost se ut :)
/ Ellinor
Efterrätt
Igår blev det efterrätt. En efterrätt som jag gjort några gånger och som alltid blir lika god :)
Den består av:
En maräng gjord på råsocker som gör att den får en smak av kola.
Inlagda päron
Vispgrädde vispad med riktig vanilj från vaniljstång och florsocker.
Rostade hasselnötter
Rivet apelsinskal
Chokladsås gjord på spad från päronen, syltad ingefära (hackad) och mörk choklad.
Receptet kommer från Jamie Olivers kokbok : Hemma hos Jamie - fyra årstider i köket
/ Ellinor
Den består av:
En maräng gjord på råsocker som gör att den får en smak av kola.
Inlagda päron
Vispgrädde vispad med riktig vanilj från vaniljstång och florsocker.
Rostade hasselnötter
Rivet apelsinskal
Chokladsås gjord på spad från päronen, syltad ingefära (hackad) och mörk choklad.
Receptet kommer från Jamie Olivers kokbok : Hemma hos Jamie - fyra årstider i köket
/ Ellinor
fredag 6 april 2012
söndag 25 mars 2012
Våffeldagen
Idag är det våffeldagen och det fick därför bli våfflor till middag :)
Till våfflorna hade vi vispgrädde, blåbärssylt, hallonsylt och färska jordgubbar som verkligen smakade jordgubbar, och billiga var dom också ;)
/ Ellinor
Till våfflorna hade vi vispgrädde, blåbärssylt, hallonsylt och färska jordgubbar som verkligen smakade jordgubbar, och billiga var dom också ;)
/ Ellinor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)