onsdag 11 juli 2012

Rödspetta med örthollandaise!


Norrpada sommaren 1979
Vi var två segelbåtar som la till vid norrpadas klippor, himmlen var mulen och temperaturen runt 17 °C.
Vi började med en promenad upp på berget, där ifrån kunde vi se ut över skärgården. Sedan gick vi vägen ner bland små röda hus och sjöbodar. Doften av rökt fisk frestade oss och vi köpte nyrökt ål som vi åt varm på plats. Vi köpte även med oss rödspetta innan vi gick tillbaka till våra båtar.
Nere i båten stekte mamma rödspettan i pentryt medan vi väntade vid bordet.
Det måste ha varit väldigt gott eftersom den här dagen dyker upp i huvudet idag, 33 år senare när jag står här och steker färsk rödspetta i vår lilla stuga.


Örthollandaise sås
75g smör, 3 ägggulor och 1 1/2dl vispgrädde i en kastrull.
Sätt kastrullen i ett vattenbad och vispa tills såsen tjocknar.
Häll citronsaften från en citron i såsen, smaka av med salt och peppar.
Hacka färsk oregano och skär lökblast fint, blanda ner i såsen.
Mvh. Mamma Lotta

1 kommentar:

  1. Vilka fina minnen och gott recept. Rödspetta väcker minnen hos mig med eller om det var skrubbor kanske.. Kram Pia

    SvaraRadera