Nu när hösten är här vill vi mysa lite extra. Vi tänder en massa ljus och kurar framför brasan. Till middag äter vi mustiga grytor och äppelpaj. Om man har tur kanske man har en bit älg att stoppa i grytan.Det tycker vi är extra gott. Den här grytan brukar vi göra hemma hos oss.
1 kg nötkött i grytbitar (älg)
2msk olivolja
1klick smör
1tsk salt
1,5krm svartpeppar
2msk tomatpure gjord på soltorkade tomater
2msk mjöl
0,5dl balsamvinäger
2dl kalvfond
4dl rött vin
300g bacon
200g champinjoner
2st grovhackade vitlöksklyftor
1burk syltlök, utan spad
1msk provencalska örter
Hetta upp olivolja och smör i en gryta. Bryn köttet. Salta och peppra.
Rör ner tomatpuren. Fräs några minuter. Strö över mjöl och blanda väl.
Häll på vinäger och låt koka några minuter. Tillsätt buljong och vin. Sänk värmen och låt sjuda några minuter.
Strimla bacon, dela champinjonerna, grovhacka vitlöken. Stek i olivolja och smör. Häll det i grytan tillsammans med syltlöken.
Låt puttra cirka 1,5 timmar och strö över örtkryddorna de sista 10minuterna.
Smaklig spis/ Mamma Lotta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar