söndag 25 september 2011

Formfranska till frukost

Förra veckan testade jag att göra eget formbröd vilket blev väldigt lyckat.
Ett enkelt recept som gör att brödet blir luftigt och mycket gott.
Supergott att äta bara som det är men funkar också att rosta.

2 BRÖD

50g färsk jäst
5dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 1/2 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special

Smör, sesamfrö och vallmofrö till brödformarna
Flingsalt

1 - Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och salt.

2 - Tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

3 - Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i 40 - 60 min.

4 - Smörj och bröa två brödformar med sesam- och vallmofrö.

5 - Dela degen i två delar, knåda LITE och rulla ut till två limpor och lägg i formarna.

6 - Sätt ugnen på 200 grader

7 - Låt bröden jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.

8 - Pensla limporna med lite vatten, strö över flingsalt och gör ett snitt på längden.

9 - Grädda genast i mitten av ugnen i 25- 30 min och låt bröden svalna på brödgaller.

/ Ellinor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar