Vitlöksgriljerade havskräftor med örtsallad och surdegsbröd
Som förrätt är det lagom med en hel kräfta var (två halvor)
8 havskräftor
70g smör
2 dl majonäs
3 vitlöksklyftor, rivna
1/2 citron, skalet
2 dl panko (eller vanligt ströbröd)
Dela kräftorna på längden och lägg på en plåt.
Vispa ihop smör, majonäs, vitlök och citronskal och fördela över kräftorna.
Strö till sist över panko och griljera i ugnen på 215 grader grill tills de får en fin gyllenbrun färg (detta tar endast några minuter)
örtsallad
1 dl bladpersilja
2 dl blandsallad
1 dl dill
1 dl ärtskott
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
salt o peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt o peppar.
serveras med en citronklyfta och surdegsbröd
Detta var första gången som vi provade på havskräftor, väldigt gott :) |
Vi tycker att oxfilé blir bäst när man steker den hel i ugnen bara som den är.
Först kryddas den runt om och steks fort i stekpanna för att den ska få en fin färg.
Sen är det bara in i ugnen på 150 grader med en termometer i sig. Vi valde att ta ut den när oxfilén var 60 grader.
Linda in i folie och den fick vila ca 30 min.
En potatisgratäng med ädelost serverades till och en god sås:
Whiskysås
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 1/2 msk tomatpuré
1 1/2 msk kalvfond
1 1/2 dl vatten
2 msk sweet chili sauce
2 msk balsamvinäger
50 g smör
2 msk whisky
Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull ca 1 min.
Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chili sauce och balsamvinäger.
Låt koka ihop i ca 5 min.
Servering: Hetta upp såsen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med whisky.
Glassbomb med hallonmaräng
Denna dessert går att förberda några dagar innan, smakerna på glassen och sorben går att variera hur man vill.
8-10 portioner
2 liter siaglass knäck
3/4 liter hallonsorbet
1 tårtbotten (färdigköpt)
1 liten (3/4 liter) och en stor (2 liter) metallskål
gasolbrännare
3 ekologiska äggvitor
några droppar färsk citronsaft
3 1/4 dl strösocker
200g färska hallon ( går bra med frysta men tina upp dessa innan och tryck ut överflödig vätska)
1. frys skålarna.
2. packa sorben hårt i den lilla metallskålen. Sätt plast över och frys in i ca 2 timmar.
3. klä botten och kanten av den stora skålen med glassen så att det blir en grop.
4. Ta ut skålen med sorben och spola utsidan av skålen i hett vatten snabbt. Ta ur sorben och tryck ner den med rundningen ner i gropen med glass. Fyll i eventuella mellanrum med glass ocg bred ett lager glass även över så att sorben försvinner in i bomben.
5. Skär till en rund skiva tårtbotten som täcker hela glassytan. Täck med plastfolie och frys igen tills bomben är hård.
6. Skölj utsidan av skålen med hett vatten hastigt och ta ut glassbomben. Ställ den på ett fat och frys in igen.
Gör marängen:
1. vispa äggvitor, citronsaft och 1 dl strösocker med elvisp till en tjock maräng i en torr och ren rostfri bunke.
2. Tillsätt ytterligare 1 dl socker under vispning.
3. Rör sönder hallonen med resterande socker och vispa ner i marängen på låg hastighet. Vispa hårt till en fast konsistens.
4. Spritsa eller bred ut marängen över den frysta glassbomben.
( Så här långt kan du förbereda. Förvara den i frysen till serveringen)
Servering:
ta fram bomben ur frysen och bränn av ytan med gasolbrännaren.
Ett gott nytt år önskar jag er alla
/ Ellinor
Oj vilken brakmiddag. Snyggt med glassbomben. Vi ses väl i morgon kanske?
SvaraRaderaWow, fest hos Blommorna går inte av för hackor! Inte vardagsmiddagarna heller, för den delen!
SvaraRaderaDuktiga ni!
Kram
Tack för alla fina kommentarer, vi ses imorgon Pia kram på er båda
SvaraRaderaHar en liten överaskning på bloggen. Titta in... Kram Pia
SvaraRaderaFortfarande en suprise eller en till Kram Pia
SvaraRadera